Strippning & trimning

Strävhårshundar trimmas, dvs. man plockar av pälsen istället för att klippa. De har två lager, det första är en underull som bara växer ut till en viss längd. Den skyddar mot kyla. Det andra är, den päls som skyddar mot smuts, och väta.

De översta hårlaget plockas av, strippas några gånger per år när hunden kommer i fällning. Vanligtvis brukar de flesta plocka ner hunden helt två gånger per år och däremellan kan man trimma/putsa" en två gånger.

Man kan också hålla en strävhårshund "på gång". Då plockar, putsar och underullskammar man hunden allt ifrån dagligen till en gång i månaden. Då slipper man ev. kala fläckar efter trimining och behåller en snygg och tålig päls hela tiden.

En trimhund som trimmas får inte klippas, då tappar pälsen sin strävhet, färg och blir mjuk och "ullig". Man kan däremot klippa runt de känsliga områdena som analöppning, vulva, pung, och snopp. På vissa hundar kan man också klippa insidan av bakbenen.

Vissa trimhundar har inte en "bra" trimpäls och bör därför klippas istället för att det inte skall göra för ont. En strävhårs hund är mycket lättskött om man sköter om pälsen och trimmar den när den är i fällning, då hårar inte hunden så mycket emellan trimningarna.

Valpar och unghundar kan ibland ha så ullig och mjuk päls att man tror att den aldrig ska kunna bli en strävhårspäls, men med tålamod och täta trimningar brukar man kunna få bukt med de mest hopplösa pälsar. Det tar tid, så ge inte upp hoppet!

En del hundar kan ha något som vi kallar "Bam-Bam päls. Ett mjukt hårlag som är ärftligt bland en del strävhårshundar. Den pälsen måste klippas, en trimning skulle vara mycket smärtsamt för hunden.