Bad

När du skall bada din hund är det viktigt att ha ett bra underlag för hunden att stå på. Har du ingen halkskyddsmatta går det bra med en handduk. Vattentemperaturen bör vara kring 35 grader.

Innan du schamponerar är det viktigt att blöta igenom pälsen ordentligt,
massera in schampot. Håll gärna för med ena handen öronen när du sköljer för att slippa få en vatten i hörselgången, var också försiktig med ögonen. Antalet schamponeringar beror på hur skitig hunden är. Normalt brukar det räcka med två gånger. Till en hund med lång päls kan balsam behövas.

Skölj noggrant! Det får inte bli kvar schampo eller balsam i pälsen för då kan det bli irritation i huden. Strävhårshundarna badas en till två veckor efter nedplockning/trimning för att inte orsaka infektion i hårsäckarna. Det finns speciella schampon till strävhår.

Torka hunden noggrant, speciellt om det är kallt ute. Vänta gärna lite extra innan ni går ut. En hund med mycket päls efterfuktar ganska länge. Rasta INNAN ni badar.

Hur ofta hunden behöver badas finns det många tycken om. Många anser att för tätt mellan baden kan ge hudbesvär och irritationer. Men jag har erfarenheten att om du använder bra pälsvårdsprodukter och badar din hund korrekt så mår varken hund eller päls dåligt av det.