tisdag 12 augusti 2014

Apportträning

Har två hundar hemma som gillar skarpt att apportera. 

Klart det kan knyta sig ibland när stressen och "jättekravet" kommer in. Men i stort sett hämtas det dummies och fågel här hemma med glädje.

Hundarna jag talar om är Darling och son Ztorm.

Darling var som valp lättlärd när det gäller apport. Vi började tidigt med lekapport, inga krav bara lek under kontrollerade former. Så när dagen D var inne för den riktiga apportträningen var det aldrig några problem. Apporten för henne tog ca 3 veckor.

Ztorm är också en kille som älskar apporten. Han blir superglad när vi skall träna och gör det med glädje. Han utvecklades massor den dagen han fick "leta" efter apporten, efter det släppte allt. Kravet och när det blir "svåra" situationer skall vi fortsätta träna på. Varierad träning är nyckeln.

Pika däremot har inte alls någon apporlust, leka med leksaker går bra men inte apportera på någon annans villkor. Inte heller hennes mor Aska var den lättaste att lära apportera. Men på äldre dagar när jakten började så apporterade hon bra. Askas mamma Geisha var också jobbig att lära in apporten på .. någon hade ett råd till mig då... "Kill her with a smile" och så fick det bli. Hon blev också en duktig apportör med träning. Så det där med apportlust ärvs ganska starkt vill jag säga.

Ser även på Hillie, Ztorms avkomma att hon också har en stor apportlust. Hon apporterade rapphöna helt korrekt vid 9 v ålder.

Valet av partner till Darling var därför inte helt taget ur luften. En utav de positiva anledningarna var just att jag visste att Vain var en god apportör och ville gärna ha in den biten i mina hundar.

Ztorms bröder, Zlatan och Diezel är också utmärkta apportörer. Diezel blev apportmästare DGSK 2013.

"Tack tack"


 
"Ztorm..... 

.....ja! Apport" 

Blev också en liten film. Rörliga bilder är väl lite roligt att kika på kanske?! 


Inga kommentarer: