lördag 17 november 2012

Kosttillskott för hund


Min kära Aska på 10 år har med all sannolikhet fått Artos i ett knä i sitt bakben. Hon blir tyvärr halt när hon utsätts för arbete och hennes tid som jakthund är över... så sorgligt. 

Tänkte på det här med kosttillskott för att underlätta hennes onda och talade med en duktig djursjuksköterska på Falu Djursjukhus för en tid sedan om vad man skall tänka på när man väljer kosttillskott.

Det ämne man skall kika efter i produkterna heter Condroitinsulfat som är ett av de viktigaste komponenterna i proteoglykaler (Proteoglykaner består alltså av repeterande disackarider länkade till en proteinkedja. Tack vare sina laddningar på disackaridkedjorna, är proteglykaner osmotiskt aktiva och kan dra till sig vatten och bilda en gel. Detta är särskilt viktigt i brosk som kan motstå påfrestningar i form av tryck) och är en del av bindvävnadens eget skydd mot nedbrytningsenzymerna.

Jag blev tipsad om dessa produkter och har nu läst och kollat lite priser. Här har jag bara tagit en liten sammanfattning på produkterna från veterinärbutiken så man lätt kan jämföra info och pris.

Jag vore jättetacksam om någon av er som läser min blogg (ganska så många faktiskt!) kunde dela med er av era egna erfarenheter om just dessa produkter eller rentav någon annan som jag inte tagit upp här?! 

Här kommer några produkter...

Seraguin
Kosttillskott med naturliga komponenter som del i behandling av atros hos hund och katt. Innehåller den viktiga kombinationen av både kondrotinsulfat och glukosaminhydroklorid, som ger bäst effekt för hunden och kattens förmåga att skydda skadat ledbrosk. Seraquin innehåller även kraftfulla antioxidanter med förmåga att neutralisera fria radikaler och skydda leden.
Ge din hund bra livskvalitet och ett aktivt liv. Glukosaminer och kondrotinsulfat är viktiga komponenter i brosket i djurets led. Ofta minskar symptomen på smärta i rörelseapparaten efter 3-4 veckor efter behandlingens start. Ofta kan djuräagren minska användningen av antiinflammatoriska läkemedel vilka man använder för att minska smärtan hos djuret vid artros.
10-20 kg 2 tabletter/dag
60 st tuggtabletter, 159:-/ Vet.butiken har erbjudande köp 6 betala för 6 792:-


Viacutan Plus är en koncentrerad och välbalanserad blandning av växt- och fiskolja med mycket högt innehåll av biologiskt aktiv gammalinolensyra (GLA).
Viacutan Plus innehåller också olika naturliga antioxidanter som kan medverka till att mildra inflammatoriska och allergiska reaktioner. Det ges som ett dagligt fodertillskott till hund och katt för att bibehålla och vårda deras hud och päls. 

220:- 95ml (Står ej hur man doserar)Dasuquin 

Är ett avancerat tillskott för ledhälsa. Dasuquins tillverkare har även utvecklat Cosequin som är ett tillskott som många veterinärer rekommenderar vid ledproblem. Dasuquin kombineras ASU som är fetter ifrån avocado & soyabönor samt antioxidanter från gröntte.Det finns flera studier på ASU´s positiva verkan på ledbrosket samt dess antiinflammatoriska effekter, vilket gör det till ett säkert tillskott att äta.
2 tabletter i startdosering, 1 tablett i underhållsdos 84 tuggtabletter 435:-

Cosequin® är en patenterad kombination av glukosaminmolekyler samt glukosaminoglykaner (GAG´s) som tillför de viktigaste näringsämnen till olika viktiga komponenter i leden. GAG-byggs in i regenererat ledbrosk. Smådjurens upptag utav ledstimulerande tillskott är lite annorlunda än människors, varför man skall ge hunden tillskott som är framtaget just för de. Studier har visat att det bästa resultatet är då man har en kombination av Chondriotin och glukosamin, denna kombination har just Cosequin. Tuggtabletterna gör det enkelt för dig att ge din hund en friskare ledhälsa och ett aktivare liv. 

1 tuggtablett morgon och kväll 120 tabletter = 615:- 240 tabletter = 1125:-

DR. BADDAKY´S FISKOLJA
oljan är en ren naturprodukt, framställd genom rening av naturliga oljor från kroppsfettet i fisken. Speciellt för denna fiskolja är det höga innehållet av fettsyran EPA (Eikosapentaensyra). Olija innehåller hög kvalitativa essentiella fettsyror som har antinflammatoriska verkan på känslig/skadad hud & på stela leder. Omega 3 fettsyror är även viktga för friska ögon, njurar & hjärtan.

280:- Står ej hur mycket man skall ge

Jag hade för en tid sedan köpt  denna produkt, tänkte sälja på Hundvården & i Webshopen men den rekommenderades inte... PS! Doseringen är då räknad på hund 15-20, 22 kg! DS


Cosequin®  tillför de nödvändiga råmaterialen för nybildning av binvävnad, som t.ex kollagen, hyalonsyra och olika sorters gylkosaminoglykaner (GAG).
Cosequin® är ett näringspreparat/kosttillskott och som sådant helt säkert ur biverkningssynpunkt.
Cosequin® är en patenterad kombination av glykosamin, renat kondroitinsulfat och manganaskorbat.   Ingredienserna håller en mycket hög renhetsnivå och fyller var för sig en primär funktion i kroppens bindvävssyntes.
Glykosamin HCL – huvudämnet i syntesen av bindvävnadens matrix inklusive kollagen och proteoglykaner som binder vatten på ett särskilt sätt och svarar för bindvävnadens stadga.
Kondroitinsulfat – viktigaste komponent i proteoglykaner och är en del av bindvävnadens eget skydd mot nedbrytningsenzymerna.
Mangan – en nödvändig, bidragande faktor för att biosyntesen av proteoglykaner ska fungera.
Cosequin® är unikt genom att varje ingrediens verkar både var för sig och tillsammans; det vill säga synergistiskt.

Källa: Hämtat från veterinärbutiken.se 


6 kommentarer:

Anonym sa...

Viacutan och seracuin har jag haft till olika hundar,, Viacutanen till Jitzy för att hjälpa och förebygga hennes allergi,, funkade nog helt ok,, Seracuin hade vi till min gamla labbe med ledbesvär,, hjälpte henne,, Kram Malin

Jane Hagström sa...

Tack Malin. Har nu köpt Seraquin till Aska! Billigast men skall vara bra ;-)

Anonym sa...

Hej Jane!!
Det finns ett preparat som heter Joint Balance som innehåller grönläppad mussla, det funkar jättebra. Ring mig om du är intresserad och vill veta mer. Hälsningar Christina med Fasantorpederna.

Anonym sa...

Hej Jane,
Trevlig blogg :)
Min Felix har haft trassel med lederna efter borrelia och jag har gett honom seraquin nu i lite drygt ett år och det har gett stor skillnad.
Mvh,
Niklas

Anonym sa...

Hej
Första gången inne på din blogg, å kommer garanterat att komma hit igen :)
Jag har 2 frågor
Baddakys olja hur stor är den förpackningen som kostar 280:-? Det står bara pris, storleken är ju viktig.
Sedan undrar jag varför det är ett kryss över glucosaminen?
Själv har jag väldigt goda erfarenheter av Standardt led/brosk och deras fiskolja. Kanske värt att titta på.
Ha det gott
Mvh Jenny

Jane Hagström sa...

Jenny Uppgifterna som står i inlägget är hämtat från http://www.veterinarbutiken.se/ Där kan du se hur stor oljan är.
Anledningen till att jag X:ade Glucosaminen är för att veterinären inte rekommenderade denna produkt för ex. Atros pg.a. att den inte innehöll "Condroitinsulfat" som skall vara bra.
Har egentligen ingen erfarenhet av den produkten så det kanske är fel att sätta ett kryss på den, men min veterinär rekommenderade den inte. Mvh Jane