fredag 10 augusti 2012

Långtora - Hundträning!

Lite av premiär idag för mig att träna "alena" på Långtora. 

För er som inte är så insatta är Långtora ett träningscenter för oss som har fågelhundar av olika de slag. På stället finns det damm med ankor, rapphöns, fasaner, kaniner i hägn m.m. Långtora har även möjlighet för tennisutövare att träna på deras anläggning.

Jag har varit på Långtora en gång förut med Darling när hon gick i unghundsklass. Hon tog sin 2 Uk då :-) Sen var vi dit för några veckor sedan och tränade med lite duvor i kontrollerade former.

Men idag hade jag bokat tid för egen träning. Så bra och jag är så nöjd. Betalar gärna en extra krona och får valuta för pengarna och hundarna får jobba. Fågeln visade sig redan när jag rastade hundarna när jag kom dit.. en fasanhöna spatserade så fint i diket!

Kaninerna sitter och spanar.. ser ni dem? 
(Kaninerna har eget hägn)
Ett utav de berömda och omtalade "Skafferiet" :-)

En del utav marken som är inhägnad...

Jag hade bokat upp två timmar per hund och från början tyckte jag det lät mycket... men som alltid när man har roligt.. så försvinner timmarna raskt :-) 

Gick ut med Ztorm först. (varvade dem i omgångar) Och eftersom det finns fasaner överallt så valde jag att gå med honom i lina, vilket var ett jättebra val då vi haft många fina situationer i kontrollerad form. Så klart har han även fått några "fria" sök så vi kunde träna på lite reviering, inkallning och lite lydnad :-) 

Ztorm sitter lugnt när fågel lättar..

Här, ett utav hans fina stånd...

Darling fick även hon gå i lina idag för att undvika allt för stora misstag. Också ett bra val, och linan gjorde sig icke besvär ;-) Vi fick också en del bra situationer så jag är mycket nöjd. 

Darling i stånd...


Jag skulle inte rekommendera att släppa en allt för "olydig eller oerfaren" hund i detta fågelmecka. För det finns fågel i varenda buske!! Risken blir ju att det blir "för mycket" och bägaren rinner över.... 

Fick faktiskt ett tips om det som jag tackar för! 

Darling har "pyntat" upp sig lite för att inte fasanerna skall se henne.. :-) 
Helt klart dagens bästa bild! Såg väldans skojigt ut!

Precis haft en fasan... då skall man sitta;-)


Ett tips!

Det kan vara mycket blött i marken. Speciellt en morgon som denna så utan mina regnbyxor och stövlar hade jag varit dyblöt. 

Med mig ut i marken hade jag också lite vatten, både till mig och hundar. Gött att ta en slurk lite då och då för man blir bra törstig av att träna hund :-) 

Stövlar & regnbyxor = bra val 

Vid 11 tiden på förmiddagen var vi klara och kunde efter 4 timmar styra kosan hemöver igen. Träffade också någon trevlig bekant på Långtora som inte var nästgårds ifrån. Pupulärt ställe då många reser långt för att träna sina fyrbenta. 

TRÄNINGSMARKEN INSTÄLLD I MITTÅDALEN!

Fick också besked om att träningsmarkerna i Mittådalen/Bruksvallarna är inställd för hundträning mellan 16-25/8. Kycklingarna är små och allt för få... 

Tråkigt besked för oss som tänkt tillbringa lite tid där för träning, men ett bra beslut då vi är måna om "vår" träningsmark! Naturen rår vi liksom inte på... 

Så klart känns det lite surt då man åter igen står med en unghund som behöver tränas :-(

Kram från en trött Jane :-)

1 kommentar:

Maud/Rospigan sa...

Låter som du haft en kanondag på Långtora! Får se när jag hinner dit igen. Längtan är stor men om jag hinner så blir det träning på mina egna fåglar innan resan norr ut. Kram! Maud