tisdag 15 maj 2012

Gandur från Sheriffens

I dag har jag varit och beskådat lite hästar på Romme. Avelsbedömningar stod på schemat och min vän Ingela skulle göra debut med att visa sin hingst Gandur som är efter Prins från Knutshyttan. Självklart var jag på plats!

En avelsbedömning är ungefär som en utställning för oss som håller på med hund. Man får en bedömning på exteriören och sen kan man få en bedömning på hästens ridegenskaper (hästens gångarter) om man rider den. Är inte hästen inriden så visar man den bara hästens exteriör.

Det var spännande att få vara med och kika lite hur det går till. Många månader/veckor & timmars förberedelser ligger bakom i en visning. Allt skall vara så perfekt som möjligt, hullet, hovar med dess förberedelser, pälsen skall fejjas osv.. Samt att hästen helst då skall kunna stå perfekt och röra sig i rätt gångart. Inte så lätt att bolla med en häst om man jämför med att ställa en hund... Det krävs träning!

Det gick jättebra för Gandur. Han uppförde sig perfekt och fick 7.98 i exteriör. Han fick lite sämre för man & svans samt att han inte visade traven (töltade bara) på rakspåret. (I exteriörvisningen så vill domarna se skritt och trav)

Huvud 7.5 - Hals-Manke-Bog 8.5 - Rygg & kors 8 - Proportioner 8.5 - Ben (kvalitet) 7.5 - Benställning 7 - Hovar 8 - Man & Svans 6.5


Med en sådan bedömning skulle jag vara superglad! Se själv, visst är han fin? Och det bästa är att han bara är 3 år :-))Gandur visades av Ivar Arnbjörnsson

Kanske, kanske får man visa sin egen i framtiden??!! 

Inga kommentarer: