fredag 13 januari 2012

Slopade krav

Blev faktiskt förvånad när jag satt och läste morgontidningen idag.

Nu behöver man inte ta det obligatoriska blodprovet (antikroppskonstroll) för rabies på hund inför resa i EU och de länder som har anslutit sig till de nya villkoren!

Nu räcker det med att man endast gör "grundvaccinationen" för att få tillåtelse att resa. Självklart måste man som tidigare ha ett giltigt pass utfärdat av veterinär, samt att hunden måste vara märkt med microchip.

Tycker det känns väldigt konstigt med tanke på att det är många hundar som inte uppfyller rätt antikroppar fast de har gjort sin grundvaccination. Flera jag känner har fått revaccinera flera gånger för att komma upp i rätt mängd. Så om vi nu slopar det kan det ju innebära att man reser med hundar som faktiskt kan smittas av rabies!

Så det känns som om det är upp till ägaren att bestämma om man vill chansa eller köra safe?!

Mer att läsa finns på Jordbruksverkets hemsida

Eu har även slopat kravet på att man måste avmaska mot Rävbandsmasken vid inresa till Sverige. Också konstigt tycker jag eftersom vi endast har hittat få individer som har varit smittade så finns ju risken att det kommer bli mer smitta när vi slopat kravet på avmaskning..

Se inslaget här: Nytt också när det gäller införsel av hund under 3 månader är ett de efter tillstånd från Jordbruksverket inte längre behöver flygas direkt utan kan köras till sitt nya hemland med bil! Samt att inga hundar behöver sitta i karantän om de kommer från "Högriskländer". Den är slopad från årsskiftet och ersatt med rabiesvaccinering och blodprov för kontroll av anikroppar.

Det gäller att hålla sig uppdaterad :-)

1 kommentar:

Miranda sa...

Det var då jädrigt märkligt! Jag har rabies vaccinerad Thai. Jag vill "köra säkert". Undrar hur det ser ut i framtiden om vi inte gör det....Pratade med min vännina Anki igår. Hon hade träffat dig på utställning i STHLM. Hon är sugen på en Gordon. Den hunden som kommer till henne får det helt gudomligt! Ha en fin helg!