torsdag 19 januari 2012

Hundsläde

Häromdagen när jag var ute gick jag och funderade på träningen med våra svarta kamrater. Att släppa hund i skogen just nu känns inte roligt då vi har ett nytt vargrevir i krokarna.. 

Och att åka skidor med alla 4 tycker jag faktiskt är lite läskigt så en SLÄDE hade varit toppen! 

Och för er som inte tror att en Gordonsetter är dragvillig så har ni totalt fel! De älskar att dra :-)
Det går ju lite väl fort ibland när man åker skidor men med en släde så har man ju broms och jag skulle nog tycka det skulle kännas lite tryggare. Dessutom kan jag ta med mig lite fika, eller barnen på turen :-)

Så vad ska man ha för något? Det finns en uppsjö när man har börjat kika in på alla de olika modeller som finns. Det jag vill ha är en släde som jag kan ta med mig i bilen, alltså en hopfällbar. Gärna något mindre men stabil.. 

Jag vet att det finns många "därute" som kör drag med hund, så ni som kan och vet vad man skall ha får gärna kommentera till mitt inlägg eller skicka mig ett mail :-) 

Dessa är några slädar som jag kikat in i idag... 

Jukkas - Liten allroundsläde för kortare turer, träning och tävling. Lastplan 1200 mm.

Lätt hundsläde med fast lastplan och förvaringssäck för max 6 hundar.
Tillverkad i aluminium med kvalitetsskidor och broms. Går att fälla ihop.Den här släden är idealisk för nybörjare eller hundägare som bara någon gång vill köra lite släde genom vinterlandskapet.

Husky Buggy-modellen gjordes om 2003 och har nu ett längre lastplan och en bättre slädsäck. Trots detta kunde vi bibehålla den praktiska storleken och fortfarande ryms släden i en liten bil.
slädsäck. 5750:- Inkl. frakt... Hos Danler Hundslädar 


European Open
Sprintsläden för alla spannstorlekar, exkl. medar.

Med vår nya designade slädsäck kan du lasta i hundar både ovanifrån och från sidan av säcken 

14.800:- Inkl. frakt... Hos Danler Hundslädar 

Björkis 2004
Levereras komplett med broms, kapell och 2-spanns lina. Slädens vikt ca10kg
Perfekt för en hund eller flera. 5.950:- Hos BjörkisKicksläde för "enkel" träning. Kostar runt 2.000:- + frakt från USA

Svårt val.. 

Det ser vansinnigt roligt ut i alla fall och jag tror att hundarna skulle älska att fara ut på lite slädturer! Hämtade några
bilder som jag hittade på "nätet" :-) Vore ju skoj att fota ett gäng svarta istället!


10 kommentarer:

Anna sa...

Hej!
Vi har en typ Björkis släde, inte så stor men stabil och bra. Vi kör med 3 pointrar och 1 setter. Funkar jätte bra. Slädarna som är hopfällbara och i aluminium tror jag blir väldigt ostabil, har sett en enklare variant på en liten släde som är uppbyggd på vanliga skidor och ser nästan ut som en spark, men jätte ostabil, passar bäst om du åker med 1 hund( skulle aldrig ställa mig på en sån med våra galningar...:)). Har du tackräcken på bilen är det bara att lyfta upp släden där, dom mindre modellerna är jättelätt. Tips är att ha koll på blocket, men dom försvinner fort..

Jane Hagström sa...

Hej Anna - Tack för tips! Ja, en stabil släde vill man ju ha, speciellt om kidsen skall med :-) Jag skall fortsätta att kolla lite så kanske den "rätta" dyker upp. Ha det gott!

magda sa...

Till nästa vinter blir det att beställa hem en släde till mina hundar också :) Känns lite lättsammare att ta de på släden efter skotrarna än att skida efter :)

Anonym sa...

Vet du om det finns slädar man kan använda med bara en hund för kortare turer? Vi har stuga ute på en sjö i Östergötland och att åka runt lite där på vintern har lockat mig en längre tid. Vi ska skaffa oss en Akita nu till våren och jag tror den skulle uppskatta en sådan sysselsättning :) MVH Kalle

Jane Hagström sa...

Hej Kalle. Tja, du det var en bra fråga. Det borde finnas slädar som är lätta och som passar för en hund. En utav de träslädar jag visade här i bloggen kanske kunde vara något? Lättast är kanske att vända sig till någon som är erfaren slädförare eller dyl. Lycka till!

Sandra sa...

Vart hittade du den sista släden du lagt upp bild på? :-) tyckte den såg rätt lagom ut för mina hundar, och min budget..

Jane Hagström sa...

Sandra! Jag tror jag googlade på Kicksled eller kickbike + dog eller så och fick fram den. Kolla också på Global E bay och sök efter dogsled. Då kom jag fram till några företag som säljer slädar! Hoppas du hittar!
/Jane

Jane Hagström sa...

Sandra! Jag tror jag googlade på Kicksled eller kickbike + dog eller så och fick fram den. Kolla också på Global E bay och sök efter dogsled. Då kom jag fram till några företag som säljer slädar! Hoppas du hittar!
/Jane

Michael sa...

Hej.
köpte en Oinakka Jukkas vintern 2011/2012 å det är inget jag ångrar. köpte med både is och snö broms. (ett måste om du får för dig att tävla) jag kör med 3 till 6 samojeder. visst kostar släden ganska mycket men Oinakka gör välbyggda slädar å ska inte liknas med dom billigare trä slädarna. har testat några av dom oxå. visst duger dom till små vändor och åt den som inte tänker tävla lr bara kör på perfekta spår. korta/för mjuka skidor blir det dryg att köra

Veroncia Fägnell sa...

Hej... Såg din blogg i kväll... Jag har köpt en Ljudalsspark för fem år sedan. Den har funkat kanon! köpte breda plastmedar och den bär jättefint på lössnö. Har tagit bort själva handtaget på sparken och satt rörisolering som jag lindat fast med silvertejp. Sen har jag en expanderlina som en kompis till mig tillverkar. Jag har en för två hundar och en för fyra hundar. Selarna är absolut viktigast1 Dom ska sitta bra och olika märken passar olika. Jag använder Non-stop freemotion. en norsk sele som jag kan justera så den blir individuellt anpassad till hunden. Jag tycker dom är riktigt bra för om linan blir lite snett så är det lätt hänt att selen vrider sig. Så var noga när du provar ut selar!

Hela min utrustning till två hundar samt sparken har gått på ca två tusen kronor. Det ska inte behöva vara dyrt att köra drag! Gå gärna in på Ljusdalsparkens hemsida och kika.

http://www.ljusdalssparken.se/standard.html

Mvh Veronica Fägnell