Turbulent vecka

Den senaste veckan här hemma blev inte riktigt som vi hade tänkt efter att Darling fått sin valpkull. Allt var till en början frid och fröjd men vi märkte ganska snart att Darling inte mådde bra. Hon blödde jättemycket, hon åt dåligt och när febern steg över 40 så ringde vi veterinären.

 

Vi kom in och när prover hade tagits så hade hon ett infektionsvärde (CRP) på 190! Det skall ligga på under 30. Hennes blod coagulerade inte heller som det skulle samt att hon hade dåligt blodvärde. Vi röntgade henne men veterinären kunde bara se att livmodern var lite "större" än normalt så vi fick åka till Falu Djursjukhus istället där de ultraljudade henne.

 

Veterinären kunde se att det fanns "rester" kvar men man kan inte säga med säkerhet vad för rester. Deras teori är att någon moderkaka inte har lossnat som den borde och därför orsakat en större blödning än normalt samt att hon drabbades av en infektion.

 

Darling blev satt på dropp, fick antibiotika och blodstillade medicin. På tisdagen var vi där hela dagen och kom hem sent på kvällen. Darling var medtagen och enl. Veterinären så var vi så gott som tvugna att ge valparna ersättning eftersom inte Darling skulle orka med att ge dem di. Vi försökte men det var totalt omöjligt. De ville verkligen inte ha nappflaska! De var ju pigga och ville tutta på mamma....

 

Jag försökte dock hela natten. Var annan timme så började proceduren om med att värma ersättning och försöka ge dem mat... tvättade dem också.. tvättningen fungerade men de ville inte ha ersättningen. Jag var förtvivlad och tårarna sprutade när jag satt ensam och försökte och försökte....

 

Det var dock en fröjd att få komma in till Djursjukhuset igen på onsdagsmorgonen. Vi tog nya blodprov som visade att infektionsvärdet (CRP) hade gått ned. Blodvärdet var dock sämre pga. Hennes blödningar så hon fick mer medicin för det. Hon fick även mer dropp. Valparna mår fint och har gjort hela tiden, de har varit lyckligt ovetandes under det här men eftersom Darling har varit så dålig så ville vi hjälpa henne lite med att tilläggsmata dem. Eftersom nappningen inte fungerade så fick jag lära mig att sondmata dem. Åh, wow vad enkelt! Lätt smidigt och effektivt. Då kunde vi göra det när de hade tuttat en stund på Darling för då var de inte lika "vilda". Vi sondmatade dem två gånger under onsdagen.


Vi kom hem på eftermiddagen vid 15 tiden men redan vid 18 tiden tyckte jag att hon var sämre igen. Febern gick upp och hon verkade ha det jobbigt samt att hon blödde ganska så mycket. Jag funderade inte så mycket utan åkte in omedelbart igen. Fick en jättetrevlig veterinär som är expert på reproduktion. Hon tyckte vi skulle sätta in mer medicin för att stilla blödningen då hennes blodvärde var ngt sämre än på morgonen och ge henne mer dropp och så fick det bli.

 

Vid 23 tiden var vi hemma igen och natten blev hyffsat lugn. Vi var hemma under torsdagen och åkte tillbaka på fredagen för att ta ett nytt blodprov på henne. Blodprovet visade att hon gått ned ytterligare, vilket inte hade en sådan jättestor betydelse men det får inte bli sämre. Tikar blöder och ska blöda efter en förlossning så det är inte så konstigt att deras blodvärde är lite sämre än normalt. Däremot hade hennes infektions vädre blivit mycket bättre.

 

Så här är vi nu. Idag är det måndag och Darling har bättrat på sig avsevärt sedan i fredags. Valparna mår jättebra och växer stadigt. Det har varit otroligt jobbiga dygn och jag är så glad att vi åkte in i tid.

 

Vi fick också tag i en "Amma" till Darlings valpar utifall det skulle behövas och vi är jättetacksamma fö r all hjälp vi fick. Tyvärr blev det lite väl hysteriskt runt detta och man blir förvånad hur en sak kan ändras så mycket. Men det är ju så, går det genom många munnar förvrängs sanningen avsevärt.

 

Men nu blickar vi framåt och njuter av att Darling är bättre och att valparna växer och frodas. Vi är så tacksamma att det verkar ha gått bra och man får sig verkligen en tankeställare om vad man egentligen håller på med. Tycker det är viktigt att uppmärksamma att det inte alltid är så lätt att bara ta en "kull" allt kan hända och det gäller att vara beredd på det. Så mitt råd..... kolla era försäkringar, det är en stor trygghet när det händer något sådant här.

 

Det här som har hänt med Darling är bara en ren "otur" och ingenting som vi har kunnat undvika. Hennes mediciner påverkar inte heller valparna, det är så små mängder som de får genom mjölken att det inte har någon betydelse.

 

Så att vara uppfödare är inte alltid en "dans på rosor"

 

Etiketter: valpar

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter