lördag 29 januari 2011

Åter i Borlänge

Hemma!

Och med ännu mer kunskap i min bägare. Denna gång har vi varit på föreläsning i Uppsala "Hur man blir en bättre avlare" Mycket intressant, lärorikt och superskoj!

Det finns ju massor att lära när det gäller avel. Oavsett om det är hästar, hundar, katter eller andra djur. Man kan aldrig bli fulllärd. Alltid är det något man kan snappa upp och känna att man har mer kunskap om än innan.

På den här föreläsningen talade vi bl.a. om arvbarhet, avelsvärde, Blup, färg och en del forskningsstatistik osv....Kan inte ge er något konkret då jag inte kunde anteckna ngt pga. mitt fina paket på handen. Men vi kommer få informationen skickat till oss framöver och då kan jag delge er lite av det vi lärt oss idag.

Något som blev lite roligt var att vi fick reda på att den svarta hingsten som min vän Ingela har ståendes i hagen är en svartskäck!! *skratt* DET var mer än vad vi visste, fast funderingarna har funnits faktiskt. Han är registrerad som svart med 4 vita strumpor men eftersom det vita går över ena hasen på ett utav hans bakben skall de betecknas som skäck. Så det blir till att regga om :-))
Det som jag också finner mycket intressant är det här med Blup:en. Det talas om BRA blup, hög blup osv så jag frågade honom vad en BRA blup skall ligga på..... till svar fick jag 115... Ok, tänkte jag för mig själv. Men hur kommer det sig då att många avlare har så "fantastiska" hästar som har Blupar som ligger på långt under 115? För tittar man på hemsidor, annonser osv så är det inte många hästar som har en "hög blup"....eller får man aldrig "se" dem i dessa forum? Nu vet ju jag såklart att Blupen är ett verktyg och att man inte kan stirra sig helt blind på den, men funderingen kvarstår.....Är det någon som har ett bra svar på det får ni gärna berätta det för mig.

Mina & Ingelas funderingar ältades hela vägen hem från Uppsala och vi var tom så inne i vår diskussion att vi nästan körde mot rött......ja, så kan det bli när man fått hjärnan fullproppad...det rinner över liksom :-))

Nästa inbokade ting i Islandshästandan blir Hingstvisningen i april, det ser jag verkligen fram emot, speciellt när man kan se den med andra ögon än tidigare:-))

Nä, nu har har inte tid att blogga mer för nu måste jag logga in på WF (Islandshästarnas avelsdata) och kolla runt lite :):)

Gnääägg, gnäääggg :-))

Inga kommentarer: