torsdag 16 december 2010

Min väg till hundfrissa


Hur kommer det sig att jag blev en hundfrisör eller hundvårdare?

Ja, det är det säkert många som undrar så jag tänkte faktiskt dela med mig lite utav min resa där det en gång började.


Året var 1999 och jag jobbade på en ICA butik sedan jag tog studenten från Handel & Administrationsprogrammet. Åren rullade på och jag kände att jag var tvungen att få ett "break" från jobbet.

På den tiden bodde jag och min nuvarande man i lägenhet i stan med en Golden Retriver som hette Åfelia och vår första Gordonsetter Geisha. Intresset för hundarna var såklart stort och jag lade ned all min fritid på att vara tillsammans med dem. Vi delade det intresset både jag och Jocke.

Jag tyckte mycket om att göra hundarna fina och när det intresset ökade började jag söka information om trimbeskrivningar och om hur man bäst vårdar pälsarna på hundarna. Jag fann inte så mycket information om ämnet just då. Internet fanns inte heller på samma sätt som idag och inte heller några trim i närheten som man kunde vända sig till. Men en dag så såg jag annsonsen med stort A! i tidningen Hundsport. "Kungsörs Hundvårdsskola., utbildning.... bla bla bla......"

Då visste jag att det var ju den utbildningen jag skulle gå!!! Sagt och gjort så begärde jag tjänstledigt på mitt jobb på Ica, vilket jag fick. Tog kontakt med Carina som drev skolan och det blev bestämt att jag fick en plats. Överlycklig var jag, äntligen skulle jag få lära mig mer om det som jag var så fashinerad av. Det blev en del pysslande för att jag skulle få det hela att gå ihop.

Glömmer aldrig mitt fina inbjudningskort jag fick hem i brevlådan... ett vykort med en gordonsetter på! Visste inte då att även Carina har haft en Gordonsetter i sin ägo.. Josett´s Izella. En tik som erövrade många fina utmärkelser i utställningsringen.

Utbildningen kostade en stor slant + att jag var tvungen att ha boende över den tid jag gick utbildningen. Det löste sig tack och lov och en vacker höstdag stod jag redo vid Kungsörs Hundvårdsskola.

Utbildningen varade i ett halvår. Vår lärare var Carina Rohm som har en gedigen erfarenhet att trimma & klippa hundar efter många år i yrket. Numer är Carina "känd" som författare till boken Trimma & Klipp.

Utbildningen

Så gott som varje dag hade vi 1-3 hundar per person som skulle klippas, trimmas, badas och det som hör till. Vi hade även inbokade studiebesök på Strömsholm för hundvårdens skull och även uppfödare med olika raser som kom och visade/utbildade oss hur just deras ras skulle se ut.
En otroligt rolig & lärorik tid. Vi var ju några tjejer på trimmet så många och långa samtal hade vi tillsammans under tiden vi trimmade våra hundar. Geisha var också med mig till Kungsör och det var min räddning när hemlängtan blev för stor. Det var en mysig tid då jag kunde ge henne allt efter skolans slut.. många och långa promenader har det blivit i Kungsör med omnejd.Här fönar jag min älskade Geisha :-)

Tiden gick och när utbildningen var gjord och jag hade klarat mina praktiska & teoretiska prov så jobbade jag hos Carina en period eftersom hon hade så mycket. Carina är en god vän till mig än idag och jag önskade verkligen att vi kunde bo närmare varandra. Carina hade hade i samma veva när jag slutade tanke på att lägga ned sin utbildning efter många år då hennes kropp tagit stryk. Jag fick faktist förfrågan att ta över skolan och hundvården, vilket jag ser som att jag gjorde bra ifrån mig. Tyvärr så kändes det inte OK att flytta till Kungsör, men jag var stolt över att få en sådan fin förfrågan :-)

Här kan du läsa om repotaget de gjorde hos Carina när jag var där >>>Mitt diplom :-)

När jag sedan kommit hem igen började jag klippa lite smått på "hobbynivå". Jag vågade inte starta upp ett stort trim utan valde att ha det vid sidan av mitt jobb för att se hur utvecklingen gick. Det fanns inte så många trim under den här tiden och intresset för att lämna iväg sin hund på trim/klipp/bad hade nog inte fått sitt stora fotfäste då som det har idag....

Mitt första trimställe hade jag hos min pappa ute i boden där jag inredde ett rum som jag kunde hålla till. Lättare blev det när vi flyttade till huset då jag kunde vara på "hemmaplan" och slippa åka. Åren gick och den mesta tiden utöver mitt ordinarie jobb som jag hade (ICA) ägnade vi till våra hundar. Så det har aldrig funnits intresse eller tid för mig att utöka min hundvård. Har nog också varit lite rädd att ta det "stora klivet" och bli egen företagare på riktigt.

Under åren har jag klippt många hundar och jag har ett härligt gäng goda stamkunder och nya såklart. Det jag lägger vikt på och det Carina inpräntade hos oss elever är att få nöjda kunder. Lämnar man in sin hund (eller katt) för klippning så skall resultatet vara ordentligt. Det lilla extra gör så mycket. Klippningen för mig är ett hantverk :-)

Jag körde på den metoden och kunderna blev fler och fler så efter en tid var jag  tvungen att ta ett riktigt beslut om att starta firma eller inte... funderade inte så länge utan nu var det dags att ta ett kliv framåt. Så 2007 i juni registrerade jag GLavaRis Hundvård.


Jag har även gått en Jaktlydnadsutbildning genom Jägareförbundet 2006 så under årens lopp har det även blivit lite hundkurser vid sidan av min hundvård. Även min kennel med uppfödning av Gordonsetter ingår i mitt företag.

Tycker att det är bra att man har kunskap om hundarnas beteende när man jobbar så nära dem. Det är viktigt att kunna ta dem på "rätt sätt". Hundarna som kommer till mig skall känna sig trygg och inte vara rädd. Jag är vänlig men bestämd. Ett konsept som har och fungerar bra för mig och mina hundkunder :-)

Jag är stolt och lycklig över att "lilla jag" gjorde något vettigt av mitt stora intresse och att jag vågade satsa på att gå min hundvårdsutbildning. Jag älskar att få jobba med hundarna och att få "skapa" med sin kreativa sida. Samt att få äran att träffa så många härliga mattar & hussar :-)

Just nu har jag bara jobbat på "sparlåga" eftersom lilla Elias föddes i mars. Men jag har många planer som jag smider på och GLavaRis Hundvård är här för att stanna. Sparlågan kommer växa till sig :-))

Att vara hundfrissa är något som verligen är på "frammarsch" och tiden är inne för oss som älskar att jobba med päls/hund. Gymnasieutbildningar satsar på ungdomar som vill lära sig hundvård. Utbildningar ploppar upp som svampar i backen där man kan utbilda sig till hundfrisör. Mattar & hussar intresserar sig allt mer om sina hundars pälsar & dess utseende. Ja, vår tid är inne helt enkelt :-))
Så, nu har ni lite mer information om mig och hur GLavaRis Hundvård kom till :-)Geisha fick stå ut med många trimnigar :-)
Vackraste tjejen, saknar dig så det gör ont...
men minns dig som om jag hade dig
bredvid min sida igår..

2 kommentarer:

Dernole sa...

Du har lagt ner mycket tid och arbete för att nå dit du är, "lite mer än en veckoslutskurs" :)Om du väljer att starta en utbildning står jag först i kö ;)

Jane Hagström sa...

Hi hi.. ja Helene.. ett X antal timmar och år. Tyvärr blir det allt vanligare att man kan gå en helgkurs och kalla sig hundfrisör! Du är välkommen att ställa dig i kö :-)