fredag 10 december 2010

Drag med hund!

På begäran kommer det är ett inlägg om drag / tolkning med hund!

En otroligt rolig träningsform som ger lyckorus både för ägare & hundar. Man kan välja, antingen tolkar man efter hunden på skidor eller så tränar man barmarkskörning på cykel under sommarhalvåret. Man kan också använda sele & bälte när man löptränar...

Många hundar har en naturlig "dragförmåga" som vi kanske känner till? (När de drar i kopplet) Hundarna har ju lov till att INTE dra med vanligt koppel men när man sedan sätter på dem en dragsele så är det tillåtet att dra och då brukar det inte dröja länge förrän de har fattat vad de skall göra.

När börja?
 Det är lite svårt att säga när man kan börja träna drag med hundarna. Men ett bra riktmärke är när hunden har lämnat sin värsta tillväxtperiod bakom sig, runt ett års ålder brukar jag börja träna med mina. Har man fler hundar så har ju mina unghundar varit med på skidturerna så då blir det en naturlig process att sedan få lära sig att ha sele och dra.

Man kan börja att lära hunden bli van med selen, att det är positivt att ha den på. Börja med att gå promenader och när hunden accepterat selen kan man sätta kopplet i selen och ge hunden lite motstånd.. märker man att det går bra kan man ev sätta en kedja, bildäck, moppedäck så att de får lära sig att dra.. viktigt att man uppmuntrar hunden! Denna träningsform kan man också nyttja på sommaren om man inte vill ex. cykla med sin hund.

Finns det någon i din närhet som redan har hund som drar, kan det vara till hjälp de första gångerna. Bra också kan vara att öva in lite kommandon som stopp och dra. Jag säger "FÖRE" till hundarna när jag vill att de skall framåt och dra. "HOOOOW", när det går lite för fort och "STANNA" när de skall stanna... "HÖGER" "VÄNSTER" kan de också men det har jag lärt mina eftersom vi har tränat.. det kommer med tiden :-)

Viktigt är det dock att träna i små korta stunder för att sedan öka successivt! Sunt förnuft kommer man långt med :-)

Utrustning


SELE

Det finns många selar på marknaden, men skall man dra med hundarna skall man ha en sele som är till för att dra med. Den är utformad så att dragpunkten ligger på rätta stället för hunden så man minimerar risken för skador. Jag använer NOMESELE till mina hundar. Linan fästs bak vid svansroten och selen ligger mellan frambenen på bröstet. Selen trycker inte på luftstrupen och dragpungen ligger långt bak. Selen är utformad för att det inte skall uppstå skav också.

Nomesele från Björkis á 270:-
Nomesele från Sundpro, från 400:-


Draglina / Expanderlina

En lina är ett måste och även här finns det en uppsjö av olika modeller & prisklasser. Det viktigaste är dock att ha en lina som har en expander del (en töjbar del) för att undvika att det skall bli hårda ryck för hunden och dig. Expandern gör att det blir behagligt och mjukt, dessutom minskar man risken för skador. Man kan också göra sin egna lina själv. Men det enklaste är kanske att köpa. Har man fler hundar att åka med kan man köpa en duolina eller en koppelförgrenare att sätta på änden. Vad man väljer är en smaksak.

Expanderlina/tolklina från Sundpro, från 450:-
Non-Stop lina, Från 299:-


Björkis draglina, enkel 120:- Dubbel 150:-

Drag - Tolkbälte

Att ha en bra drag/tolkbälte är A-O tycker jag. Det skall vara bekvämt, lätt att ta på och kännas säkert. Det finns en uppsjö av olika bälten, här kommer några av dem.

Sundpro, tolkbälte med panikkrok, från 780:-
Även med benremmar som håller bältet på plats!

Limex, 249:-

Baggen Hundförarbälte. 590:-
Finns även nedhållarband att sätta på, 79:-Du väljer & jag rekommenderar!

Som med allt annat får man testa sig fram i djungeln av hundprodukter. Alla tycker olika men jag har hittat mina favoriter. Hundförarbätet jag använder och det jag tycker är absolut bäst är det från Sundpro, visst det kostar en slant, men är väl investerade pengar. Selarna har jag från Björkis och så även draglinorna. Draglinorna och selarna från Sundpro är också jättefina och bra men då kostar de en liten extra slant än mot Björkis produkter.

Mina hundar ÄLSKAR Att vara ute med sina selar sommar som vinter! De får också vara med och dra Meja på BOBen :-)

Nyttig träning.. och roligt för de små :-)

LYCKA TILL!

Ps, lämna gärna ett tassavtryck på bloggen och berätta hur det går :-)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag använder Sundpros tolkbälte och sele. Speciellt för oss tjejer tycker jag tolkbältet är överlägset eftersom benremmarna gör att selen inte åker upp i svanken utan sitter kvar på höften. Tellus har lärt sig att han inte får dra när vi springer men åker vi skidor, då är det fritt fram : )

Kram
Michelle

Erik och Emelie sa...

Tack Jane :)

Emma sa...

Hej! Jag är hästtjej och har ju tolkat med hästarna, men aldrig hund. Dock har jag en (ovanligt stor) Rottweiler som fyller 1år nu den 26e och efter tolkningen i stallet igår tänkte jag att det måste ju vara nästan lika kul med hunden, och därför har jag nu bestämt mig för att testa detta =)
Läste att du brukar börja träna dina vid ett års ålder, så undrar hur du menar då? Låter du dom dra lätta tyngder eller får dom dra dig?
Har tänkt att min Bentley ska röntgas innan jag kör på ordentligt för har tänkt träna bla agility åxå, så jag är säker på att han har fria höfter osv för skador vill vi ju helst undvika =) Men nu när vi har så mycket snö för en gångs skull här i Göteborg blir man ju så himla sugen, kan det skada om man låter honom dra ca 50kg på pulka, där det inte är alltför trögt och lite lagom långt? =)

Jane Hagström sa...

HEj Emma! Jag skall svara dig snart. Nu har jag lite dåligt med tid... skall iväg om en stund! Återkommer :-))