tisdag 13 april 2010

Första träningen


Gissar att det finns några hundar som är trötta?

Första träningen är avklarad och det med blandat resultat, några kan mer, några kan lite mindre men alla gör framsteg om än små som inte är att förakta. Det första vi gjorde idag var att kolla av hur mycket lydnad som finns och vad de kan och inte kan. Vi jobbade med att få dem följsamma och gå i hand med sin förare, vilket inte är så lätt när man aldrig har träffat så mycket hundkompisar på ett och samma ställe :o)

Det märks mycket på hundarna om de är ovana att vistas i en miljö som de inte är så hemma i. De blir lite stressade och har svårt att ta till sig vad sin förare begär. Känns dock bra att vi har satt upp lite träningsdagar tillsammans så vi får bra förutsättningar när vi skall till Dyltabruk på träning. Hundarna här är 9 månader, en är 10 månader och två är 2 år.

Fr.v. Jocke med Pika, Marica & Frosti, Torbjörn & Ivan,
Niclas & Krut, Ola & Keros, Åsa & Dalvar


Så mina vänner som var med, misströsta inte om ni tycker det gick dåligt. Ta med er "verktyget" hem och öva, öva och öva så går vi vidare när vi ses nästa gång! Sen skall man komma ihåg att dressyr & ledarskap går hand i hand och att man inte kan "trolla" och fixa en hund på några gånger man väljer att "gå ut och träna lite".. det tar tid och det krävs engagemang för att få en hund som är lydig och ser upp till dig som förare.

Självklart beror mycket också på vad hunden har för mentalitet. En del är lätta att dressera medans andra kan vara lite jobbigare och svårare att få till. En annan viktig sak när man tränar är att hålla humöret uppe och inte blir arg och irriterad för då förlorar man respekten inför hunden. Det gör också hunden mer förvirrad och okoncentrerad. Det skall vara skoj att träna hund. Är man på dåligt humör, så lägg ned.. träna en annan dag istället.

Så kom ihåg!

Tränar man inte kommer man ingenstans, alltid gör man något framsteg tillsamans, du och din hund!

1 kommentar:

Mikael Larsson sa...

Oj oj det blir att hård träna :) men de ser ut att ha roligt vi höres nästa vecka Mikael Larsson och Svea