tisdag 16 februari 2010

Olika val i livet....


Många val i livet skall göras, somliga viktigare än andra....

Redan när vi är små börjar våra olika val vi skall välja på... men när man är liten spelar inte dessa val så stor roll.. livet leker.

Men när de kommer till skolåldern börjar livet te sig annorlunda.. vilken skola skall man skall välja, vad får mitt val för konsekvenser senare i livet?

Valen som man gjorde då, går inte att ångra.

Senare i livet kommer andra val... vilket yrke skall man satsa på, vill man och ska man bilda familj, hur vill jag leva, bo osv...

Jag själv har gjort några fel "val" i livet.. redan i skolan så stod jag inte på egna ben och valde fel utbildning.. det har jag fått ångra idag. Jag gick en utbildning som jag inte ens var intresserad av.. valde för mina sk. vänner skulle gå just den linjen..Jag hade inte heller föräldrar som stöttade mig på rätt sätt, vad de berodde på vet inte jag.. kanske var de för upptagna med sina egna livsverk...

Dock hjälpte jag min syster inför hennes skolval.. hon hade tänkt läsa "hotell & Restaurang", "Varför frågade jag henne, du som aldrig har lagat mat, du är ju inte ens lite intresserad. Välj efter hjärtat istället och något du ÄR intresserad av..." Nej, gör inte det misstaget jag gjorde.. valde pga. mina vänner som senare svek mig.. Det hela slutade med att hon gjorde valet efter hjärtat.. hon valde Naturbrukslinjen i Spånga, med inriktning djurvård. Idag jobbar hon som veterinärassistent och trivs utmärkt!

Idag trivs jag med livet men ofta tänker jag på mina val.. hur hade det sett ut om jag gjorde si eller så? Dock har jag lärt mig att jag skall stötta min lilla tjej då de viktiga valen dyker upp...
Idag strävar jag efter mitt mål tillsammans med min familj men pga. av mina val så kanske det kommer ta lite längre tid. Bl.a. igår. gjorde vi ett val då känslorna vill något annat.. men förnuftet tog överhanden..och det är jag glad för..- Ett val som i slutändan blev helt rätt och kommer att göra att vi når vårt gemensamma mål lite snabbare:-))

Känns som en lättnad i hjärtat idag och jag känner mig glad. Nu skall jag blicka framåt igen och inte göra förhastade val som man senare får ångra!

Ha en underbar dag! Själv skall jag göra ett minde val idag.. Ska jag köpa en semla eller ej?

*KRAM*

6 kommentarer:

Vicki sa...

ÅÅ JANE att sitta å läsa din blogg är underbart!!! Du skriver bara så bara , man får sig en tankeställare nästan varje gång.
Ja tänk alla val man gör , men som du säger , Låt hjärtat va mä!!
Kram på dej

Ingrid sa...

Åh vilken underbar blogg du har skrivit idag!!
Ja, för den delen gör du det väldigt ofta, där man stannar till och tänker till.. många av dina tankar känner jga igen från mina egna...
Jag gjorde PRECIS som du vad gäller att välja linje i gymnasiet.. självklart tog man den linjen som ens VÄNNER gick.. oj vad bra det gick...
Men man kommer nog dit man vill i slutändan iallafall,, det tar bara lite längre tid,, om man kommer på vad det är man egentligen ville göra!
Jag har mitt mål,, jag ska ta mig dit,, ska bara rensa upp lite på vägen först, så jag kan ta mig till mitt slutändamål!!
KRAM till Dig!!!!

Dernole sa...

Du har så rätt i det du skriver, vi har alla val att ta. Om de är det rätta alla gånger vet man inte, förrän man har facit i hand. Och att ångra är det man gjort är synd, för man har ju ändå lärt sig något och kunskap är oersättligt.
Kramen
ps, om allt alltid blev rätt, vad tråkigt livet skulle bli ;) ds

Jane Hagström sa...

Vicki! Tack snälla, skoj att du gillar det jag knåpar ihop:-)

Ingrid! Tack. Ja ett dumt val att gå efter vad vännerna valde.. men i den åldern är man inte heller så gammal att man kanske kan ta dessa beslut själv. Klart vi skall nå våra mål! Det gäller att kämpa och inte ge upp om det kommer motgångar. Kram till dig!

ME! Klart att man inte kan sitta och ångra sina gjorda val och man kan inte heller veta vilket val som är rätt. Och ja, ibland kan valet som bli "fel" det rätta i slutändan! KRam tillbax

Jennifer sa...

Ja du Jane, utan dig hade jag inte suttit här idag. Men två hundar, en katt, bosatt i Sthlm med en underbar pojkvän och ett jobb jag faktiskt trivs med och älskar! Vill inte ens tänka mig hur mitt liv hade sett ut idag om jag valt hotell och restaurang.. Så jag är inte ett dugg orolig att Meja kommer välja fel linje när den dagen kommer.
<3

Jane Hagström sa...

Syster Jennifer! Om du visste vad glad jag är för din skull:-)) Ja, nog var det tur att du inte valde fel linje.. hur det hade sett ut så hade vi nog grinat både du och jag! Kram på dig!