söndag 17 januari 2010

Vargstammen

Läste i BT igår en insänd artikel under "Torget"... lite tänkvärd var den. Jag tror inte heller att vi bara har en vargstam på ca 200 djur....Det finns minst 2.500 vargar i Sverige

Den 2 januari jagade 12.000 jägare varg. Den areal som är möjligt att jaga av i snitt per man under den korta jakttiden kan uppskattas till 25 hektar, vilket är högt räknat. Det tillsammans blir en totalhektar på 300.000 hektar.

Jämför man detta med den totala skogsarealen som vi har i Sverige, enligt Sveriges Lantbruksuniversitet som är på 22.5 miljoner hektar, så motsvarar det 1.3 procent av den hela svenska skogsarealen. På den lilla arealen fälldes en kvot på 27 vargar.

Tittar man på hur jakten bedrevs så avbröts jakten så fort en varg hade skjutits. Om exempelvis sex vargar kom till hållkedjan och om skott var möjligt fälldes en. Övriga fem passerade obehindrat. Om sex vargar träffades på vid 27 tillfällen ger det 162 vargar på en yta motsvarande 1.3 procent.

Fördelar man detta jämt blir det 12.461 vargar i Sverige. Om man skulle räkna lågt, att en varg enbart finns på en yta av 20 procent av vår skogsareal så blir det ca 2.500 vargar i Sverige.

Det är fullständigt orimligt at vi har en vargstam på enbart 200 djur.

//En jägare med statistik.

Vad tror du?

4 kommentarer:

Niklas Starow sa...

Skojar du, blev en artikel med detta innehåll publicerad?

Ok.

1. Han räknar inte in storlek på vargrevir.

2. Han räknar med ett jämnt antal varg över hela Sverige.

3. Han räknar med att varg finns i all sorts skog.

4. Han räknar utifrån ett exempel som inte kan källkontrolleras.En siffra på 2500 vargar skulle innebära en vargtäthet på 5ggr Spaniens, något ingen har varit närheten av att påstå, inte ens av jägareförbundet avlönade forskare.

Kort sagt, man kan bevisa allt med lite statistik och fantasi.

Jane Hagström sa...

Hej Niklas!

Ja, dina punkter tål att tänkas på... kanske du skall bidra med dem i BT? Maila in på ins@dt.se

Skulle vara skoj att se reaktionerna på dina påståenden.. Vargdebatten är ju fortfarande het:-

Ha en fortsatt trevlig söndagskväll.

Jane

Anonym sa...

Jag var ute på vargjakten 8vargar på ett litet område hade vi inte kul! Det är ju faktiskt så att det är bara här vi kan ha varg. Söder i landet är dom ju farliga och norr trivs dom inte därför att Lapparna tar undan vargarna. Hur tror ni det skulle låta om man sätter ut 50 vargar på Gotland? /Stefan

Jane Hagström sa...

Stefan!

Håller med dig till 100%.. sätt ut varg i Stockholm och på Gotland! Då blir det nog "liv i luckan":-))

Vi kanske skall bjuda in dem till våra marker... tror ni någonsin de har satt sin fot i skogen??

Ha en gó kväll!