söndag 27 december 2009

Duvträning

Píka har fått sina "första" duvor idag!

Idag har vår lilla tjej Píka fått sina första duvor! Visserligen har hon sett dem sedan hon ut kom, men inte på det här sättet. Hon har liksom inte riktigt varit så intresserad förrän nu, så idag var det dags.

De senaste dagarna har jag sett att hon har varit väldigt intresserad av fågel i allmänhet när hon sett fåglar flyga i skogen, utmed vägar osv... hon har beskådat dem läääänge:-) Hon har helt enkelt mognat på sig lite:-)Saken är den också att jag bara har två stackars duvor kvar och jag vill ju egentligen inte släppa ut dem för jag är rädd att de försvinner eller blir tagna av duvhöken. Vore ju skittråkigt om den ena blir tagen för en ensam duva tror jag inte mår så bra.

MEN, jag vågar ta chansen! Hundarna måste tränas och försvinner de så får vi lösa det problemet då. Självklart skall jag skaffa fler duvor men just nu vill jag inte det eftersom jag ev. skall bygga nytt där vi har duvorna idag.

Nåväl så snickrade jag ihop min egen lilla duv"kastare" som funkade kanon! En cykelkorg och lite brädor - Det gäller att vara påhittig när man pysslar med hundträning! (Obs! duvan ligger bara still i korgen utan att fara illa eller bli stressad, sedan drar man i snöret och den flyger fritt iväg)

Píka fick börja med att nosa på duvan när jag hade den i handen... Jag såg nästan framför mig hur hon sa -Åhhh, så gott det luktar matte, det var grejer det:-) Jocke gick iväg med henne medans jag satte duvan i den upp och nedvända korgen.... Píka tittade först på mig och undrade vart den hade tagit vägen... men sedan så såg hon den! Hon smög fint fram och stod still och tittade på duvan... vädrade med näsan och kikade på husse undrandes vad som skall hända härnäst....

Åh, så spännande:-)


Píka blev lång i synen när duvorna flög sin kos. Vid första duvan fattade Píka inte så mycket, hon undrade nog vad det var som hände. Men redan vid den andra duvan var hon beredd på att duvan skulle flyga iväg. Tycker att hon betedde sig jättebra för att ha fått sina första duvor och det är fantastiskt att se att man kan "väcka" en liten hund på bara så lite. Det man vill se först och främst är deras ståndanlag och intresse för fågelvilt och nu har vi sett det så då kan vi jobba vidare med den övriga dressyren. Självklart kommer duvorna till användning fler gånger....

När vår lilla träning var över forsatte Píka att söka sina fåglar på gården.... det bådar gott och jag är spänd av förväntan över hur hon kommer utvecklas:-)

Inga kommentarer: