måndag 7 september 2009

Utställningen

Ja, den tråkiga utställningen. Jag skall berätta hur det gick. Som ni säkert förstår gick det inte så bra för Darling i Sandviken. Hon fick en 2:a!!!!! Kan inte fatta det, blev så djävla irriterad. En hund som tidigare har 4 raka cert går och får en tvåa!! Hade förstås det i tanken när jag anmälde till en SKK utställning, så det blev egentligen ingen överraskning. Vi har ju liksom sett från tidigare utställningar hur det går för våra jaktmeriterade gordonsettrar på SKK utställningar.


Vad var det som var fel då? Ja, jag kan säga ALLT. Domaren som dömde hette Scheel Kresten och var ifrån Danmark. Han tyckte Darling var för liten, för tunnt huvud, för tunnt nosparti, för lång i kroppen, lågställd, önskade mer päls, för att nämna några saker. Han sa till mig när jag fick min 2:a att "Gordonsettern är den störta av setterrasen men det kan man inte se på din tik, så därför kan jag bara ge henne en 2:a!" Själv stod jag som ett frågetecken!!! ???? -Va, förliten, tänkte jag för mig själv. Tog min kritiklapp och gick ut ur ringen och läste vad han hade mätt henne till. Tyvärr skrev han inte det, det stod bara " 2.5 år tik som är för liten. 4 cm under ideal måttet!!!! Kan säga att Darling är 58 cm, och det är rekommenderat för våra nordiska tikar. Allt inom 58-62 är ok.

Nej, domaren dömer istället fram en så dj*la ful tik (ursäkta språket) som man måste titta mellan benen på för att uppfatta vad det är för kön på den. En tik som är så maskulin så det är otäckt. Det är en unghund som har för mycket av allt. Den är grotesk! Så himla tråkigt.

Skk gör ju det inte lätt för oss som har Gordonsettrar som är jaktmeriterade och som inte har samma storlek som dessa "showhundar". För när de tar in utländska domare som inte känner till att Gordonsettern är en jakthund och som inte tar hänsyn till "våra" mått som är Ok kommer de fortsätta att döma fram de "stora" icke jaktmeriterande Gordonsettrarna.

Jag har inget ont mot de uppfödare som vill föda upp "snygga" settrar men jag tycker det är viktigt att behålla det som är viktigt för vår ras, nämligen att det är en jakthund. En för stor hund med onormala propotioner kan inte röra sig på ett sunt sätt. Läppar som hänger och slänger, halsskinn som man kan sätta upp med klädnypor, päls som en afghan nej, det är inte en Gordonsetter för mig.

Jag kommer i alla fall inte ställa ut några av mina hundar på SKK´s utställning i första taget. Möjligen att jag kan ställa ut om jag vet vad domaren gillar. Men det är ju inte heller någon garanti, för det har jag varit med om förr.

Den här utvecklingen har ju tyvärr inte bara drabbat oss och vår ras, den finns ju hos flera raser så det är ingen nyhet. Jag och Jocke har ju varit med på några domarekonferancer där det diskuteras hur domarna skall döma våra raser, men jag kan inte påstå att det efterföljs. Det sägs en sak på träffen och i praktiken sker något annat.
En tråkig utveckling som tyvärr kommer att dela upp vår underbara ras i två kategorier. Och på sikt så kommer vi som har "jakthundar" inte att kunna delta på SKK´s utställningar. Se bara på den Irländska Röda Settern...

Nu tycker ni säkert att jag har en dålig inställning till det här, men det är så jag känner och jag vet att jag inte är ensam.

Jag är i alla fall lycklig över att ha en Gordonsetter som ser ut som en - Gordonsetter!

Tack och Godnatt!

6 kommentarer:

Sara sa...

JAG HÅLLER MED DIG TILL 100 %
MÅSTE VI KOLLA INNAN VAD DOMAREN GILLAR ? KAN DE RASSTANDARD ?
VAD HAR MAN HUNDEN TILL ? VAD ÄR DEN AVSEDD FÖR ?
DU KAN VA GLAD ATT DU INTE HAR EN CHOWE ,, EN TÅR I ÖGAT 2 DIREKT..

DE ÄR SÅ DYRT I DAG ATT STÄLLA ,, ALLT JOBB INNAN , ALLA PRYLAR MAN KÖPER , ALLA FÖRBEREDELSER

VISST TAPPAR MAN HAKAN , OCH LUSTEN ATT STÄLLA..

JAG HAR DESSUTOM ETT INTYG PÅ EN AV MINA , OCH RINGSEK. VÅR ORDF. I KLUBBEN KUNDE EJ ÖVERSÄTTA KORREKT OCH VI FICK EN 2:A PÅ KM( INTYGET KOSTADE 1000:- AV SPECIALIST)
ALLA RINGSIDE - VA HÄNDE , HON ÄR JU TOPPENSNYGG

DÅ UNDRAR MAN, NÄR MAN NÄSTA UTIS FÅR EXCELLENT PÅ ALLT I KRITIKEN

VI VET ATT VI HAR DE VACKRASTE,,
KRAM *S*

Anonym sa...

I mina ögon är Darling den finaste gordon som finns,, men jag håller med dig det är svårt att få vissa dommare att dömma raserna för vad dom är,, jakthundar.. Samma problem med Wachteln men där kan det mer vara att dom "blandar" ihop dom med spannielhundarna,, haha Dommare som inte ens vet vad det är för raser dom dömmer är ju kul.. Kämpa på KRAM Malin

Jane Hagström sa...

Hej Sara.

klart vi har de vackraste:-)Men man blir ledsen när man vet att man har en hund som uppfyller de krav som ställs. En tråkig utveckling är det i alla fall.

Dina Showisar är som nallebjörnar, man vill krama, krama, och krama:-))

Jane Hagström sa...

Malin!

Tack. Ja, skk tar nog in en del domare utan att veta vad de går för. I brist på annat....

Anonym sa...

Jag håller med..tyvärr..Det är grymt tråkigt att utvecklingen har blivit så här. Kanske skulle nån skriva ihop en skrivelse och skicka till SKK?
Iallafall tycker jag att Darling är jättesnygg! Och helt klart värd sina cert!
Helena

Nina K sa...

Jag säger bara en sak - INSTÄMMER!!!! Groteskt med dessa monster till hundar, lika på alla setterraserna ju. Tyvärr. Hängande ögon, överpälsade och otroligt tunga med dåliga rörelser. Hur fan ska en sån individ kunna ta för sig av fjället. Min mammas showsetter (irländare) är inte ens intresserad av en sädesärla. Jaktintresse existerar överhuvudtaget inte. Tragiskt!