söndag 2 augusti 2009

Sightseeing in Borlänge

Igår kvälls drog vi på en sightseeingtur runt om Borlänge med Christina som har varit här ifrån Danmark. Vi hade lite tid över så vi tänkte att det kunde vara trevligt att se något annat än bara vår källare:-) Vi tog en tur till Ornäs och kikade in Ornässtugan. (* Läs mer ornässtugan längst ned)
Fotade lite runt omgivningen också, en sådan vacker kväll vid Runn. Massor av fina båtar att vila ögonen på. Vattnet låg spegelblankt och svalorna lekte. Gamla träd där man funderade vad de har fått sett genom alla år....
*Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. Nedre planet fungerade som förråd och det övre som gästhus. Loftbyggnaden ger kunskap om dåtida yrkeskunnighet, men lämnar även spår av dalabergsmännens makt och rikedomar i det senmedeltida Sverige.

I slutet av 1600-talet övertog släkten Brandberg Stora Ornäs. Jacob Brandberg tog under 1700-talet fasta på loftbyggnadens anknytning till Gustav Vasa och samlade in föremål och då ännu levande folktraditioner om Vasas äventyr i Dalarna. Resultatet blev ett museum som öppnades redan på 1750-talet. Ornässtugan är ett av Sveriges äldsta museum.

Inga kommentarer: