torsdag 18 juni 2009

Ekorr´n satt i granen...

I morse när vi tittade ut genom fönstret hade vi besök av ekorren som letade frön och kottar vid tallarna utanför vårt köksfönster. Testade att fota genom fönsterrutan med mitt nya objektiv, och ja, det funkar ju! De är bra söta de små:-


sciurus vulgaris = Latinska namnet på ekorre

Stolt över att ha hittat en gó kotte!

Ekorren - fakta

Utseende
Den är rödbrun på ovansidan men blir vintertid gråare (i vissa nordliga områden helt grå, s.k. gråverk). Undersidan är gräddvit. Variationer i pälsfärg gör att vissa stammar är mörkare eller gråare.
Pälsen skiftas två gånger årligen. Vinterpälsen är tjockare och längre, och har också markanta örontofsar vilket andra ekorrarter saknar.
Pälsen på ungdjur är svartbrun eller rödbrun.

Storlek och livslängd
Kroppslängden uppgår till 24-30 cm förutom svansen som är 17-20 cm.
Vikten är mellan 200-450 g. Livslängden i det vilda är normalt ca 3 år, men vissa individer blir ända upp till 6-7 år gamla, och i fångenskap ännu äldre

Bon
Trädhål, gamla hackspettbon, holkar och dylikt duger alldeles utmärkt som bon till ekorrarna och de kan även bygga om fritt liggande fågelrisbon, oftast bon som kråkor har byggt. Men ekorren kan även bygga ett eget klotformat bo av kvistar, pinnar, lavar och mossor, ofta placerat i en tät gran med ingången på sidan.

Föda
Ekorren äter helst barrträdens frön och knoppar, speciellt granens hanblommor. även hasselnötter går bra och göms på olika platser under moss- och växttäcket på marken. Ekorrarna lagrar maten där under hela året för att ha något att äta under vintern. Gömmorna fungerar som skafferi för snötäcket ändrar markens mikrotopografi. Ekorren äter även tallbark, svampar, bär, bladlöss, insekter, fägelungar och fågelägg. Tvärtemot vad som normalt antas kan inte den röda ekorren effektivt smälta ekollon (vilket däremot den grå ekorren kan).

Läte
Lätet är smattrande eller tjattrande, men även andra ljud förekommer som ett strupljud som påminner om nötskrikan.
Mjuka kjå-kjå och utdragna kvidanden, kviii, är också ljud som ekorren ger ifrån sig.
Varningsropet är ett metalliskt "tjiuck".

http://www.shell.linux.se/goblins/ekorre/fakta.html

Inga kommentarer: