lördag 7 februari 2009

Öronvård

På många av våra raser behöver vi vara extra noga med vården av öronen. Det kan lätt bildas jästsvampar och bakterier som gör att örat luktar illa och blir kletigt. Detta förekommer främst hos hundar som har hängande öron.

Men alla hundar behöver ibland en genomgång för att undvika infektion. Du kan lätt göra rent öronen själv. Använd pads, eller bomull, fukta dem med ljummet vatten eller ännu bättre med Öronrens som finns att köpa i djuraffären. Då löser sig smutsen bättre och örat blir att lukta fräscht.

Det är viktigt att inte peta ned smutsen i örongången, och om det fastnar smuts längre ner i hörselgången kan du ta hjälp av en tops att pilla ut smutsen med. Om hunden har kraftig irritation, ruskar på huvudet, bär huvudet snett måste det ses över av en veterinär. Det kan hända att öronen måste spolas rent under narkos, och att den behöver speciella örondroppar. Hunden kan ha problem med örat fast inte vi kan se det med egna ögon! Men är man duktig och håller rent undviker man infektion.


Här ett öra som inte är klippt. Här finns risken att örat blir fuktigt och att det bildas bakterier.

Håret är bortklippt och nu får örat lättare att "andas" och man minskar risken för en infektion

Inga kommentarer: